V českej rozprávke Bol raz jeden kráľ sa hovorí, že soľ je nad zlato a bez soli by to nebolo ONO. V ázijskej kuchyni majú iný názor. Už cez 3000 rokov sa tam používa iný potravinový zázrak a všeliek – zázvor.
Našťastie pre nás sa už v období antiky ďumbier dostal aj do Európy a jeho popularita stále rastie. A je prečo!

Zázrak menom ďumbier

Ďumbier obyčajný (Zingiber officinale) je trváca bylina, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité Hrubé odnože, ktoré bývajú až 10cm dlhé. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silicu a štiplavě ostrú látku nazývanú gingeroly.

Ako zázvor pôsobí?

Zázvor v rôznych formách dodáva jedlu arómu a súčasne pozitívne ovplyvňuje naše zažívanie a pomáha odbúravať tuk. Aktivuje srdcovo-cievny systém, pomáha pri žalúdočných a zažívacích problémoch, znižuje hladinu cholesterolu. Pálivá chuť zázvoru zahrieva telo a je antibakteriálny. Celkovo pôsobí proti nevoľnosti, plynatosti a nadúvanie. Rozpúšťa hlieny, má protizápalové účinky a má pozitívny vplyv na krvný obeh. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a pečeni a zvyšuje produkciu žlče. S úspechom sa používa pri kinetózach (cestovnej nevoľnosti) a tehotenských nevoľnostiach (len v malom množstve). Pri chrípke a prechladnutí pomáhajú zázvorové kúpele, naparovanie a čaj. Silice mierne dráždi, dezinfikuje a prekrvuje pokožku. Pomáha pri bolestiach hlavy a stavoch napätia. Ale pozor – to zďaleka nie je všetko – ďumbier je totiž vyhláseným afrodiziakom!

Kam s ním?

Užívanou častí zázvoru je rozvetvený, duľnatý podzemok. Používa sa čerstvý-jemne nastrúhaný, alebo sušený, tiež sa nakladá, kanduje (potom je z neho výborný maškrtu), pripravuje sa z neho olej a esence.Úplně najčastejšie sa však používa ako korenie na varené jedlá a pečivo. Vytvoriť z neho však môžete zázvorové pivo a zázvorovou limonádu, obľúbený je aj zázvorový čaj (ľahko ho pripravíte zaliatím ½ lyžičky mletého zázvoru 1 / 4 l vrelé vody), v závislosti na bmi. Zázvor vás prekvapí príjemnou, korenistou chuťou s nádychom citróna a kvetín.

Ako na to?

Smie ďumbier každý?

Zázvor býva dobre znášaný. Maximálne v dávkach nad 5 gramov denne hrozí väčšie riziko spojené s žalúdočnej nevoľnosťou, pálením záhy, hnačkami a srdcovými poruchami. Ak užívate lieky proti prekyslenie žalúdka (antacidá), lieky na zníženie krvácania, lieky na srdce a ak ste diabetik, poraďte sa o užívaní zázvoru s lekárom!

Jedna odpoveď

  1. Spätné upozornenie: Vláknina - Okno-Centrum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *